- Úvod
- Bylinky,čaje, ostatné
Bylinky,čaje, ostatné
Bylinkový čaj alebo bylinný čaj je súhrnný názov pre rastlinné nálevy a odvary z rôznych rastlín. Bylinné čaje sú často pripravované pre ich liečivé alebo preventívne účinky.
Čaj z čerstvých bylín je silnejší, pretože liečivé látky v rastline postupom času miznú a stráca na účinnosti. Niektoré druhy bylín sa ale zapariť horúcou vodou neodporúčajú, pretože pôsobením tepla sa stráca značné množstvo ich účinných látok. Vtedy je možné bylinu macerovať - nechať ju niekoľko hodín lúhovať v studenej vode.
Bylinné čaje je vhodné skladovať v utesnených papierových, drevených, kovových, porcelánových alebo podobných nádobách, kde sú chránené pred stratou aromatických látok a možným napadnutím hmyzom. Kvôli postupnej strate požadovaných látok je odporúčané skladovať ich maximálne jeden rok.