- Štítky blogu
Milí zákazníci, po obdržaní objednávky bude tovar skontrolovaný na sklade, pripravený na odoslanie a bude Vám zaslaná faktúra na úhradu, po ktorej bude tovar odoslaný. Tento proces môže trvať 2-3 pracovné dni, v prípade, že tovar nemáme skladom, Vás budeme kontaktovať emailom a dohodneme ďalší postup. Ďakujeme za pochopenie.
Ku každej objednávke darček zdarma!
Celiakia
Celiakia je autoimunitná choroba, ktorá je spôsobená trvalou neznášanlivosťou imunitného systému voči gluténu (lepku), postihuje hlavne tenké črevo. Príčinou je abnormálna aktivácia vlastného imunitného systému tela, ktorý spôsobí poškodenie tenkého čreva, keď v ňom zaregistruje prítomnosť lepku. Tak ako v prípade alergie na určité látky telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé, tak v prípade prítomnosti lepku v potrave telo produkuje protilátky proti gluténu. Toto ochorenie sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku, viac u žien ako u mužov. Predpokladá sa, že veľká časť ľudí postihnutých celiakiou o tejto poruche nevie. Častou príčinou tejto choroby je aj genetická predispozícia.
V súčasnosti prebiehajú rôzne vedecké štúdie ako ju vyliečiť, ale zatiaľ to nie je možné. Jedinou účinnou liečbou je trvalé a dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty (stravy).
Diagnózu stanovuje odborný lekár - gastroenterológ na základe vyšetrenia krvi a následným gastroskopickým vyšetrením a endoskopiou tenkého čreva. Je dôležité, aby pacienti pred týmto vyšetrením neboli na bezlepkovej diéte. Hneď ako sa diagnóza potvrdí, pacient by mal okamžite prejsť na bezlepkovú stravu.
Hlavné príznaky pri tejto chorobe sú hnačka, chudnutie, celková slabosť, nafukovanie, žalúdočné kŕče, pocit tlaku v bruchu, zvýšená plynatosť čriev, zvýšené množstvo stolice, ktorá je riedka, svetlá, s vysokým obsahom tukov, kyslého zápachu, pláva na vode. Deti sú podvyživené, s veľkým, guľatým a lesklým bruškom, majú oneskorený rast a slabo priberajú na váhe. Vzniká anémia (chudokrvnosť), opuchy, výrazný deficit vitamínov (hlavne skupiny B), železa, kyseliny listovej. Oneskoruje sa pohlavný vývoj.
V dospelosti vidíme okrem už uvedených príznakov aj poruchy krvotvorby, krvácavé stavy, osteoporózu, zlomeniny kostí, u žien amenoreu (je chorobný stav, pri ktorom chýba menštruačné krvácanie v reprodukčnom období ženy a jeho príčinou nie je gravidita) a neplodnosť. Môže sa objaviť aj atrofia klkov, suchá koža, mäkké, lámavé nechty. Časté sú depresívne stavy.
U pacientov trpiacich touto chorobou je porušená bariéra sliznice tenkého čreva, cez sliznicu sa do tela dostávajú škodlivé látky, ktoré sú zdrojom imunitných reakcií, oslabuje sa imunitný systém. U pacientov je zvýšený výskyt nádorov (aj z dôvodov zníženej imunity).
Môže sa objavovať kombinácia viacerých príznakov alebo len jedného z nich. Rovnako často sa pridružujú ďalšie intolerancie a alergie, ako napríklad intolerancia na laktózu či histamínová intolerancia.
Najmä celiatici s genetickou predispozíciou nesmú prijímať lepok ani v minimálnom množstve, pretože to vedie k chronickému zápalu a atrofii – vymiznutiu klkov tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva je u bežných ľudí vystlaná klkmi a mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch tenkého čreva a umožňujú vstrebávanie živín. U celiatikov sú tieto klky vyhladené a sliznica je poškodená. Práve preto je vstrebávanie živín, minerálov, vitamínov u celiatikov výrazne znížené, čo môže podporiť rozvoj iných ochorení ako napr. tetánia, anémia.
Ak celiatik dodržiava dôsledne bezlepkovú diétu, prejavy tohto ochorenia vymiznú. Vzhľad tenkého čreva je rovnaký ako u zdravého človeka, ale to neznamená, že pacient už netrpí celiakiou. Ak diétu pacient zanedbáva, môžu sa u neho vyskytnúť ochorenia ako rednutie kostí- osteoporóza, nádorové a neurologické ochorenia.
Už v dnešnej dobe je veľký výber bezlepkových variantov u produktov, ktoré sú cenovo dostupnejšie ako voľakedy. Je dôležité včasné diagnostikovanie ochorenia a následne dôsledné dodržiavanie bezlepkovej stravy. Zvykne byť označovaná preškrtnutým steblom pšenice, ale nie zakaždým, je preto potrebné sledovať zloženie výrobku. Mnohé štúdie dokazujú, že veľké množstvo bielej pšeničnej múky prijaté aj zdravým človekom, už nie je pre telo prospešné. Mnohí ľudia v rámci zdravšej stravy prechádzajú na iné druhy múk. Existujú rôzne varianty celozrnných múk, ale aj úplne bezlepkové múky ako je napríklad banánová múka, gaštanová múka či ľanová múka, ktoré Vám výborne poslúžia napríklad pri pečení koláčov. Ale samozrejme aj pri varení viete nahradiť klasickú bielu pšeničnú múku napríklad pohánkovou, ryžovou či zemiakovou múkou.
zdroj: wikipedia