- Štítky blogu
Milí zákazníci, po obdržaní objednávky bude tovar skontrolovaný na sklade, pripravený na odoslanie a bude Vám zaslaná faktúra na úhradu, po ktorej bude tovar odoslaný. Tento proces môže trvať 2-3 pracovné dni, v prípade, že tovar nemáme skladom, Vás budeme kontaktovať emailom a dohodneme ďalší postup. Ďakujeme za pochopenie.
Ku každej objednávke darček zdarma!
Skúmanie histamínovej intolerancie
Britská nadácia pre výživu definuje "potravinovú intoleranciu ako celý rad nežiaducich reakcií na potraviny, vrátane alergických reakcií vyplývajúcich z nedostatku enzýmov, farmakologických reakcií a iných nedefinovaných reakcií" [2].
IBS
Mnohé z príznakov, ktoré pociťujú osoby trpiace potravinovou intoleranciou, lekári označujú ako IBS. Lekári čelia veľkým výzvam pri diagnostike potravinovej intolerancie, keď sa u nich objavujú rôzne veľmi podobné symptómy súvisiace s gastrointestinálnym ochorením, ktoré sa často tiež môžu typicky klasifikovať ako IBS. To viedlo k tomu, že IBS sa používa ako zastrešujúci termín pre gastro problémy, namiesto toho, aby sa u jednotlivcov diagnostikovali špecifickejšie intolerancie.
HIT
Neznášanlivosť vazoaktívnych amínov, známejšia ako histamínová intolerancia (skrátene HIT), je jedným z týchto chronických ochorení, ktoré môžu lekári často nesprávne diagnostikovať ako IBS. Výskum intolerancie vazoaktívnych amínov ukázal, že tento typ intolerancie sa môže pripisovať niektorým nesprávne diagnostikovaným potravinovým intoleranciám jednotlivcov, pričom HIT trpí približne 1 % svetovej populácie[3].
Histamín je v tele signálna molekula, ktorá má množstvo fyziologických funkcií. Histamín zohráva kľúčovú úlohu pri raste buniek, metabolizme glukózy, chemotaxii a fagocytóze. Samotný histamín sa najviac spája s alergickými reakciami a zápalmi. Histamín sa v tele syntetizuje procesom dekarboxylácie esenciálnej aminokyseliny L-histidínu enzýmom nazývaným histidín dekarboxyláza (HDC). [4] Histamín sa ukladá v rôznych bunkách v tele, od žírnych buniek, bazofilov, žalúdočnej sliznice a histaminergných neurónov, ktoré ho ukladajú vo svojich vnútrobunkových granulách. Bolo tiež preukázané, že malé množstvá histamínu sa syntetizujú v lymfocytoch a epitelových bunkách. [5] Obrázok 1 ukazuje, ako sa histidín metabolizuje na histamín, pričom sa rozkladá dvoma cestami pomocou enzýmu diaminoxidázy (DAO) a alebo histamín-N-metyltransferázy (HNMT). Zdá sa, že proces, pri ktorom sa histamín rozkladá, závisí od toho, kde v tele sa histamín nachádza. Pokiaľ ide o osoby trpiace HIT, pozornosť sa sústreďuje najmä na cestu degradácie DAO vzhľadom na názor vedeckej komunity, že DAO pôsobí ako vychytávač extracelulárneho histamínu. DAO je tiež obmedzený na určité tkanivá v tele, ktoré súvisia s oblasťou žalúdka.
Dôvodom, prečo je HIT často tak ťažké diagnostikovať a prečo by mohla byť nesprávne identifikovaná ako IBS, je spôsob, akým sa intolerancia prejavuje v tele, so širokou škálou príznakov, ktoré môže pacient pociťovať naraz alebo v priebehu niekoľkých mesiacov. Na obrázku 2 je podrobná schéma všetkých možných príznakov, ktoré sa môžu vyskytnúť u pacienta trpiaceho HIT.
Histamín je najznámejší v súvislosti so sennou nádchou a ako mediátor pri alergických reakciách a anafylaktickom šoku. HIT ako neznášanlivosť je vlastne nerovnováha hromadenia histamínu v tele a jeho odbúravania. Existuje celý rad rôznych mechanizmov, ktorými sa u jednotlivca môže vyvinúť histamínová intolerancia. Sú to napríklad konzumácia vysokého množstva exogénneho histamínu buď z prostredia, alebo z konzumácie potravín s vysokým obsahom histamínu, zmeny v populácii črevnej mikroflóry jedinca, syndróm deravého čreva, krvácanie z tráviaceho traktu, mastocytóza a nadmerné užívanie predpísaných antibiotík bez probiotík na potlačenie účinkov.
Ako je znázornené na obrázku 2, príznaky HIT môžu byť široké a rôznorodé, pričom jednotlivci pociťujú širokú škálu príznakov, niekedy všetky naraz, inokedy náhodne, čo zvyšuje zmätok u pacientov a lekárov, pokiaľ ide o príčinu príznakov. Niektoré z najčastejších príznakov sa môžu prejaviť na koži, vrátane svrbenia, opakujúcich sa ekzémov, opuchov, žihľavky a červenej začervenanej kože. Príznaky zo strany tráviaceho traktu sa často prejavujú bolesťou, kŕčmi, nadúvaním, hnačkou, refluxom kyseliny atď. Pacienti pri nediagnostikovanej HIT zaznamenali aj respiračné symptómy, ako je prúdenie z nosa, pretrvávajúci kašeľ, symptómy súvisiace s astmou, napätie na hrudníku a ťažkosti s dýchaním počas cvičenia. Závažnejšie, ale nie nezvyčajné príznaky sa môžu prejaviť v nervovom a kardiovaskulárnom systéme a spôsobiť bolesti hlavy, búšenie srdca, zvýšený krvný tlak, úzkosť, mdloby a zmätenosť. Chronické príznaky vedú k systémovej únave, bolestivej menštruácii u žien, psychickým komplikáciám, panickým poruchám, depresii a nespavosti.
V súčasnosti nie je jasný zlatý štandard pre diagnostiku histamínovej intolerancie. Odporúča sa, aby sa u pacienta identifikovali aspoň dva príznaky, ktoré sa bežne spájajú s HIT. Pacient si potom musí viesť záznamy v potravinovom denníku o skonzumovaných potravinách a symptómoch, ktoré sa vyskytli počas dňa/noci. To umožní zistiť množstvo histamínu prijatého z exogénnych zdrojov a či existuje nejaká súvislosť medzi skonzumovanými potravinami a pociťovanými príznakmi. Potom nasleduje diéta s vylúčením histamínových potravín, aby sa zistilo, či sa príznaky zlepšia pri diéte s nízkym obsahom histamínu. Keďže nie je možné úplne odstrániť histamín z tela, lekári musia tiež vylúčiť akékoľvek iné príčiny príznakov, ako sú skutočné potravinové alergie, prostredníctvom kožného prick testu, ako aj zistiť akékoľvek vedľajšie účinky liekov, ktoré môžu prispievať k príznakom pacienta. Ak sa príznaky zlepšia do jedného mesiaca pri diéte s nízkym obsahom histamínu, je vysoká pravdepodobnosť, že jedinec má HIT. [8]
V rámci vedeckej komunity existujú rozdielne názory na to, ktoré potraviny "uvoľňujú" histamín alebo môžu antagonizovať príznaky pacienta trpiaceho HIT. Nízkohistamínová diéta je veľmi obmedzujúca, pretože mnohé potraviny prirodzene obsahujú množstvo histamínu, hoci niektoré viac ako iné. Vždy sa odporúča, aby pacienti súhlasili s nízkohistamínovou diétou s podporou registrovaného dietológa, aby sa zabezpečilo, že pacient počas fázy obmedzenej diéty nebude trpieť podvýživou. Vzhľadom na obmedzenosť diéty nie je vhodné, aby pacient držal túto diétu celý život. Tabuľka 1: Zoznam potravín uvoľňujúcich histamín a potravín s vysokým obsahom histamínu obsahuje podrobnosti o niektorých potravinách a skupinách potravín, ktoré sú vedecky podložené ako potraviny s vysokým obsahom histamínu alebo potraviny uvoľňujúce histamín. Nie je to však vyčerpávajúci zoznam a u osôb trpiacich histamínovou intoleranciou sa môžu vyskytnúť aj iné potraviny, ktoré spôsobujú reakcie a príznaky. Celkovo platí, že tieto potraviny by sa počas fázy diéty s nízkym obsahom histamínu nemali konzumovať alebo by sa mali konzumovať vo výrazne nižších množstvách.
Zdravie čriev sa často spája s príčinou HIT u niektorých osôb. M Schink & P. C Konturek v roku 2018 skúmali mikrobiálne vzorce pacientov s histamínovou intoleranciou, aby zistili, či sa črevná mikroflóra týchto jedincov líši od črevnej mikroflóry zdravých jedincov. Zamerali sa najmä na to, či druhy baktérií osídľujúce črevá jedincov môžu prispievať k ich histamínovej intolerancii a symptómom. Štúdia dospela k záveru, že zdravie čriev má obrovský vplyv na funkčnosť imunitného systému hostiteľa a že metabolity na báze baktérií produkované v črevách môžu mať obrovský vplyv na ľudské zdravie. Štúdia zdôraznila, že niektoré kmene baktérií majú vlastnosti inhibítora enzýmu histidín dekarboxylázy, čo by znížilo degradáciu histamínu na histidín v tele. Rovnako sa ukázalo, že v črevách pacientov trpiacich HIT je nerovnováha medzi rodinami baktérií, pričom sa zistilo vyššie množstvo proteobaktérií. Proteobaktérie sa často považujú za znak črevnej dysbiózy a môžu spôsobiť črevný zápal, ktorý ovplyvňuje epitelovú vrstvu v čreve. Zvýšený počet proteobaktérií spôsobuje aj zvýšenú hladinu kyslíka v hrubom čreve, čo vedie k podpore fakultatívne anaeróbnych baktérií, čím sa narúša rovnováha medzi množstvom bifidobaktérií v čreve. Bifidobaktérie sa často spájajú s dobrým zdravím čriev. Predpokladá sa, že zápal v čreve vedie k narušeniu zrelých epitelových buniek, ktoré sú hostiteľmi enzýmu DAO a pomáhajú rozkladať exogénne hladiny histamínu. Dysbióza druhov črevných baktérií a črevných buniek by mohla viesť k zvýšeniu hladiny endogénneho histamínu. [11]
Takže ste s histamínovou intoleranciou uviazli na celý život? Vzhľadom na to, že ide o relatívne novú oblasť výskumu, pričom mnohí lekári stále nevedia, čo je HIT, a nedokážu ju u svojich pacientov identifikovať, neexistuje skutočný konsenzus o dlhodobej prognóze. Zatiaľ nie je jasné, či sa pacient môže úplne vyliečiť z príznakov HIT, alebo či ide o niečo, čo budú musieť pacienti individuálne zvládnuť do konca života.
Existuje však nádej pre osoby trpiace HIT, pretože v súčasnosti výskum ukázal, že viacnásobný prístup k riešeniu HIT môže byť účinný pri dlhodobom zvládaní príznakov. Patrí sem identifikácia spúšťacích potravín, dodržiavanie diéty s nízkym obsahom histamínu, zvládanie hladiny stresu prostredníctvom jogy alebo meditácie, doplnenie niektorých vitamínov a minerálov a nakoniec užívanie probiotika šetrného k histamínu. Hoci sa neodporúča, aby pacienti držali diétu s obmedzeným obsahom histamínu navždy kvôli riziku podvýživy, štúdia Lacknera S, Malchera V a jeho kolegov ukázala, že uplatňovanie a dodržiavanie diéty s nízkym obsahom histamínu len príležitostne alebo počas "vzplanutia" príznakov môže pomôcť zvýšiť hladinu enzýmu DAO a znížiť príznaky, čo má celkovo pozitívny vplyv na zdravie pacienta.
Ako už bolo spomenuté, zníženie hladiny enzýmu DAO sa zdá byť spúšťačom toho, prečo ľudia trpia HIT. Dysbióza v epitelových bunkách čreva môže poškodiť účinnosť produkcie DAO, čím sa vytvorí kruhové prepojenie znižovania hladiny DAO a zhoršovania príznakov. 12 Viaceré výskumné štúdie tiež preukázali zlepšenie príznakov pri užívaní doplnkov s enzýmom DAO. Tieto doplnky sú v súčasnosti komerčne dostupné pre pacientov a pozostávajú z prípravku z bravčových obličiek, ktoré majú vysokú koncentráciu enzýmu DAO. Predpokladá sa, že exogénny DAO rozkladá histamín prítomný v črevách z exogénnych zdrojov, ako je potrava, čím znižuje hromadenie histamínu. Je však potrebný ďalší výskum prínosov užívania doplnkov DAO a ich skutočného biologického procesu v črevách. [13]
Súčasné rady na pomoc ľuďom trpiacim HIT zahŕňajú viacnásobný prístup, od diét s nízkym obsahom histamínu až po používanie probiotík, ktoré pomáhajú zlepšiť rozmanitosť čriev a znížiť zápal čriev, spolu s používaním antihistaminík. Záujem je aj o vitamínové kofaktory, ktoré pomáhajú enzýmu DAO pri odbúravaní histamínu, ako sú vitamíny B-komplexu. Ukázalo sa, že najmä vitamín B6 a vitamín C zmierňujú príznaky morskej choroby a histamínovej intolerancie. Úplný prínos vitamínu C a vitamínu B6 na osoby trpiace HIT ešte stále nie je úplne objasnený. Niektoré štúdie však naznačili, že môžu mať terapeutický účinok, možno vďaka podpore enzýmu DAO, dokonca zvyšujú jeho prirodzenú hladinu v tele. Jarish R a jeho kolegovia, ktorí skúmali terapeutické účinky suplementácie vitamínu C na osoby trpiace morskou chorobou, identifikovali koreláciu medzi morskou chorobou a príznakmi histamínovej intolerancie. V priebehu svojej štúdie tiež zaznamenali, že u osôb, ktoré dostávali doplnok vitamínu C, došlo k zvýšeniu hladiny DAO a k zníženiu príznakov morskej choroby. Zaujímavá bola aj zmienka o obyvateľoch Samoy, ktorí pred cestou po mori v lodiach tradične jedli 1-2 manga, aby predišli príznakom morskej choroby. Mangá majú v sebe rovnaké množstvo vitamínu C ako mnohé iné citrusové plody, napríklad pomaranče a citróny. Na rozdiel od pomarančov a iných citrusových plodov sa mango zaraďuje medzi ovocie vhodné na nízkohistamínovú diétu. Preto by to mohla byť zaujímavá cesta pre výskum terapeutického využitia manga, a to buď jeho zaradením do stravy osoby trpiacej HIT, alebo doplnením vitamínu C pochádzajúceho z manga. [14]
Mnohí pacienti trpiaci histamínovou intoleranciou spomínajú pocit izolácie alebo zúfalstva, najmä keď sa stretávajú s klinickým personálom, ktorý nedokáže pochopiť ani interpretovať príznaky a ich vplyv na každodenný život jednotlivca. Histamínové záchvaty môžu byť pretrvávajúce a veľmi nepríjemné a u niektorých jedincov vyvolávajú neustály strach. V tejto oblasti je potrebný ďalší výskum, aby sa zistili základné príčiny HIT a ako možno jednotlivcom pomôcť zvládnuť ich príznaky a stravu. Rovnako je potrebné viac školení pre zdravotníckych a klinických pracovníkov, aby hlbšie porozumeli tejto neznášanlivosti, aby sa zabezpečilo, že viac ľudí bude mať šancu na zmysluplnú diagnózu a často nebudú potrebovať predpísané lieky alebo liečivá. Odpovede sú možno ešte ďaleko, ale ľudia trpiaci HIT sú teraz vypočutí a výskum v tejto oblasti neustále napreduje.
[1] Schnedl, W., Lackner, S., Enko, D., Schenk, M., Holasek, S. and Mangge, H., 2019. Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance. Intestinal Research, [online] 17(3), pp.427-433. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6667364/>.
[2] The British Nutrition Foundation. 2020. What Is Food Allergy And Intolerance?. [online] Available at: <https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/allergy/what-is-food-allergy-and-intolerance.html?__cf_chl_jschl_tk__=a61bef59e77652146ecc90485103fe7d3146f1a9-1590502565-0-AZPtnaQMpMYhePblBJQFIlWIHHwf1w-f3yK9wH6cGsyMTUjNMdYT1jYSgzsI6YDaaUNY9RSurK0r3AOzQ8v1f-Zg62I92Dcp1hISZ4ruhjx9-BJF9ldLEaEAoeog5tlsrbIb44uZYRQ9TTMFwRbR18oNH9JToMoUpoFaQbYrztvnvDj_ThSqPFpYVwCmkqB-jesAVai7Uq6l-fAC5mAs_YayKet2GaDguOyzNXJHySX_gNroNqfclE7XVYA6j8MqMneGpOZqo2m-0YO3oDHC05vYnTG_zqdh9TsB3uIwfCZBU-9tdiU6pzi9j-YfjAkm_BMNpBnLxXRycBf1xg6nY35fymsYRgzvqQ4FPvY1n4zXMBJYZaa8fG4GlsEPuYiiluMjq6xHnQxCE9p4hKqm8MGwLyZbr2-hwE55CJOVP8mQ> [Accessed 26 May 2020].
[3] Maintz, L. and Novak, N., 2007. Histamine and histamine intolerance. The American Journal of Clinical Nutrition, [online] 85(5), pp.1185-1196. Available at: <https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007>.
[4] Luttrell M, Halliwill J. The Intriguing Role of Histamine in Exercise Responses. Exercise and Sport Sciences Reviews. 2017;45(1):16-23.
[5] Hattori Y, Seifert R. Histamine and Histamine Receptors in Health and Disease. Springer; 2017.
[6] Maintz, L. and Novak, N., 2007. Histamine and histamine intolerance. The American Journal of Clinical Nutrition, [online] 85(5), pp.1185-1196. Available at: <https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007>.
[7] Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S. and Plevkova, J., 2015. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia, [online] 43(5), pp.498-506. Available at: <http://file:///C:/Users/joanna/Downloads/Kovacova-Hanuskovaetal.-2015-Histaminehistamineintoxicationandintolerance.pdf>.
[8] Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S. and Plevkova, J., 2015. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia, [online] 43(5), pp.498-506. Available at: <http://file:///C:/Users/joanna/Downloads/Kovacova-Hanuskovaetal.-2015-Histaminehistamineintoxicationandintolerance.pdf>.
[9] Draft guidance from the British dietetic association on Vasoactive Amine Intolerances
[10] Maintz L, Novak N. Histamine and histamine intolerance. The American Journal of Clinical Nutrition [Internet]. 2007;85(5):1185-1196. Available from: https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007
[11] Schink M, Konturek PC, Tietz E, et al. Microbial patterns in patients with histamine intolerance. J Physiol Pharmacol. 2018;69(4):10.26402/jpp.2018.4.09. doi:10.26402/jpp.2018.4.09
[12] Lackner S, Malcher V, Enko D, Mangge H, Holasek S, Schnedl W. Histamine-reduced diet and increase of serum diamine oxidase correlating to diet compliance in histamine intolerance. European Journal of Clinical Nutrition [Internet]. 2018 [cited 4 December 2020];73(1):102-104. Available from: https://www.nature.com/articles/s41430-018-0260-5
[13] Schnedl W, Schenk M, Lackner S, Enko D, Mangge H, Forster F. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Science and Biotechnology [Internet]. 2019 [cited 4 June 2020];28(6):1779-1784. Available from: https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-019-00627-3
[14] Jarisch R, Weyer D, Ehlert E, Koch C, Pinkowski E, Jung P et al. Impact of oral vitamin C on histamine levels and seasickness. Journal of Vestibular Research [Internet]. 2014 [cited 9 June 2020];24(4):281-288. Available from: https://content.iospress.com/download/journal-of-vestibular-research/ves00509?id=journal-of-vestibular-research%2Fves00509#:~:text=CONCLUSIONS%3A%20Some%20of%20the%20data,had%20been%20exposed%20to%20waves.