Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Kategórie blogu
  • Štítky blogu

Milí zákazníci, po obdržaní objednávky bude tovar skontrolovaný na sklade, pripravený na odoslanie a bude Vám zaslaná faktúra na úhradu, po ktorej bude tovar odoslaný. Tento proces môže trvať 2-3 pracovné dni, v prípade, že tovar nemáme skladom, Vás budeme kontaktovať emailom a dohodneme ďalší postup. Ďakujeme za pochopenie.

Ku každej objednávke darček zdarma!

facebook, celiakia, diabetes, eko drogéria

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Histamínová intolerancia
13.05.2018

Histamínová intolerancia

Úloha histamínu v tele je spôsobiť okamžitú zápalovú odpoveď, ktorá slúži ako červená vlajka vo vašom imunitnom systéme a upozorňuje telo na potenciálnych útočníkov. Hromadenie histamínu je to, čo spôsobuje príznaky ako bolesti hlavy, svrbenie či žalúdočné problémy. Je to prirodzená súčasť imunitnej obranyschopnosti tela, ale ak nie je histamín správne rozdelený, to znamená, že dôjde k neznášanlivosti histamínu.

Pretože histamín prechádza cez krvný obeh, môže ovplyvniť črevo, pokožku, mozog, pľúca a celý kardiovaskulárny systém, čo prispieva k širokému spektru problémov, ktoré sťažujú diagnostiku. Niektoré problémy môžu zahŕňať bolesti hlavy / migrény, žihľavku, závrat, hypertenziu, opuch tkaniva, kŕče nosovej sliznice a mnohé ďalšie ťažkosti.

Ako antihistamínové zdroje potravín pomáhajú bojovať proti zápalu?

Keď telo cíti, že je napadnuté, uvoľňuje histamín ako súčasť imunitnej obrany tela. Ak sa histamín nerozkladá správne alebo je príliš veľa žírnych buniek, uvoľňuje sa histamín, dochádza k intolerancii histamínu a telo môže reagovať so zápalom. Najlepším spôsobom, ako bojovať proti zápalu spôsobenému neznášanlivosťou histamínu, je konzumovať antihistaminické potraviny.

 

Rovnako ako antihistaminiká, potraviny, ktoré bojujú proti zápalu blokujú histamínovú aktivitu a pomáhajú zastaviť alergickú reakciu a spomaľujú produkciu histamínu. Keď sa konzumujú správne potraviny, špecifické antihistamínové vlastnosti v potravinárskej práci sú prirodzeným antihistaminikom a pracujú na boji proti zápalu, čím znižujú symptómy spojené s reakciou.

 

Pre niektorých to môže byť výskyt ekzému, zatiaľ čo iní môžu mať bolesť na hrudi a búšenie srdca. Všetky tieto stavy možno vysledovať späť na zápal spôsobený vysokými hladinami histamínu v tele.

 

Potraviny, ktoré obsahujú vysoké hladiny quercetínu, čo je antioxidant, ktorý sa prirodzene vyskytuje v produkte, vedie k zníženiu zápalovej reakcie spôsobenej histamínmi. Vitamín C je tiež ďalšie prírodné antihistaminikum, ktoré je prítomné v množstve ovocia a zeleniny. Pri pohľade na to, čo antihistaminiká robia jednoducho, zabraňujú tomu, aby sa histamíny pripojili k bunkám a spôsobili príznaky

 

1. Jablká

Bohatý s kvestínom znižujúcim histamín, toto ovocie môže zastaviť vývoj alergií, ktoré by nakoniec viedli k zápalu v tele.

 

2. Tymian

Táto bylina dokázala, že inhibuje anafylaxiu, histamínovú odpoveď v tele, ako aj vykazuje protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.

 

3. Cibuľa

Neuveriteľne výživné a dôležité prebiotiká, ukázalo sa, že cibule uvoľňujú a stabilizujú žírne bunky a dokonca aj nižšie hladiny histamínu v krvnej plazme.

4. Petržlen

Táto obľúbená obloha môže napraviť poškodenie sliznice žalúdka, je protizápalové a môže napraviť poškodenie pečene. Zabraňuje tiež uvoľňovaniu histamínu, pri napadnutí histamínom.

 

5. Brokolica

Dobrým zdrojom vitamínu C, brokolica je ľahko vyhľadateľný antihistaminikum a je dokonalým riešením na liečenie vyčerpaného nosa a ďalších príznakov alergií spôsobených zápalom.

 

6. Broskyne

Toto sladké, šťavnaté ovocie dokázalo, že inhibuje žírne bunky pochádzajúce z alergického zápalu. Zastavenie reakcie histamínu v bunkách je prvou líniou obrany pri zastavení zápalu v tele.

 

7. Čierne ryžové otruby

Predpokladá sa, že má mnoho pozoruhodných zdravotných prínosov, výskumníci zistili, že 10% diéta čiernej ryže znižuje zápal a inhibuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek o približne 32% v štúdii uverejnenej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. (Http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf102224b)

 

8. Fenikel

Toto je tiež prírodné antihistaminikum, je protizápalový a funguje ako antioxidant. Je to všestranný bojovník udržiavajúci zdravé telo a bez nadmernej reakcie histamínu.

 

9. Ryby

Ryby sú skvelé jedlo na boj proti zápalu. Ale treba povedať, musia byť čerstvé.

 

Ryby obsahujú vysoké množstvo histamínu, pokiaľ nie sú čerstvo chytené, pretože obsahujú  prirodzene vyššiu aminokyselinu histidín, ktorý sa môže zmeniť na histamín.

 

10. Granátové jablko

Toto červené ovocie obsahuje polyfenoly, ktoré sú vyššie v antioxidantoch ako mnohé iné potraviny. Štúdie ukazujú, že granátové jablká pôsobia ako stabilizátory žírnych buniek a nižšie zápaly.

 

11. Zázvor

Tento lahodný koreň má schopnosť podstatne znížiť zápal a inhibuje alergické reakcie. Štúdie ukazujú, že zázvor tiež pôsobí ako stabilizátor žírnych buniek.

 

12. Svätá bazalka - Tulsi

Členka rodiny mäty, bazalky táto rastlina má silné liečivé listy, ktoré výrazne znižujú zápal v tele.

 

13. Sladké zemiaky

Toto chutné, vysoko výživné jedlo bolo preukázané ako jedno z najvyšších antihistaminikových potravín.

 

Koreňová zelenina obsahuje rozmanitý sortiment vitamínov, minerálov, fytonutrientov a antioxidantov, ktoré zastavujú histamínovú odpoveď v bunkách.

 

14. Amarant

Táto náhrada obilia je vo fytosteroloch veľmi vysoká, čo spôsobuje protizápalové účinky a chráni srdce. Konzumujte toto jedlo, aby ste zabránili zápalu spôsobenému histamínovou odpoveďou v tele.

 

15. Peppermint

Prírodné antihistaminikum na alergie, sa zistilo, že flavonoidy v ňom majú silný účinok na histamínovú intoleranciu zo žírnych buniek.

 

16. Žihľava

Zvyčajne sa konzumuje ako čaj, preukázalo sa, že žihľava patrí k silným antihistamínovým potravinám a stabilizátorom žírnych buniek.

 

Nedostatok histamínu: Ako spravovať vašu stravu

Jedným z najlepších spôsobov na zvládnutie neznášanlivosti na histamín je snaha o elimináciu stravy. Pokúste sa odstrániť vysoké hladiny histamínových potravín a začleniť viac antihistaminických potravín, ktoré bojujú proti zápalu.

Vysoké histamínové potraviny zahŕňajú alkohol, orechy, čokolády, zrelé syry, nakladané alebo konzervované výrobky, údené mäsové výrobky a rôzne ďalšie fermentované potraviny.

Táto eliminačná strava pomôže znížiť pravdepodobnosť histamínovej reakcie z potravín a bojovať proti zápalu s antihistaminikami. Pri dodržaní týchto pokynov zaznamenáte pozitívnu zmenu po približne 4 týždňoch.

Potravinový denník je nevyhnutný pri riadení eliminácie stravy. Sledovať všetky potraviny, ktoré boli vyňaté z diéty, a tie, ktoré boli pridané.

To pomôže sledovať reakciu na antihistaminiká. Každá osoba je iná a niektoré môžu mať reakciu na určité druhy potravín, zatiaľ čo iné nie. Je ľahké zahrnúť väčšinu antihistaminických potravín do stravy, keď sa jedlá pripravujú čerstvé.

Bez ohľadu na to, čo spôsobuje neznášanlivosť voči histamínu, konzumácia ktorejkoľvek z týchto potravín, ktoré bojujú proti zápalu, môže pomôcť s vašimi príznakmi.

Keď sú hladiny histamínu príliš vysoké, konečný výsledok môže znamenať vážne narušenie vašej kvality života. Tento zoznam potravín bohatých na antihistaminiká by Vám mohol pomôcť v prípade vzplanutia histamínovej intolerancie.

Konzultujte s lekárom, ak nezaznamenáte žiadnu zmenu ani po konzumácii týchto potravín počas niekoľkých týždňov. Lekár dokáže zistiť alergie alebo akékoľvek iné zdravotné podmienky a v prípade potreby predpísať antihistaminikum.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi